Itse olen vuosia ihmettelyt, kuinka lehdissä ja ilmoituksissa kaupataan Herbalifetuotteita kotimyynneissä. Nyt oli Hesarissa Euroopan maksatutkijoiden julkaisu "Journal on Hepatology". Tutkimuksen mukaan ainakin 22 ihmistä on saanut maksavaurion kyseisistä tuotteista. Kahdelle heistä piti tehdä pikaisesti maksansiirto, maksan toiminnan pettäessä.
Tutkimuksen mukaan Suomessakin on kokemusta luontaistuotteiden aiheuttamista maksavaurioista. 1990-luvaulla reumakipuja helpottamiseksi syötettyjen Chapparal-tuotteiden takia joutui aikoinaan kuusi ihmistä käymään Hyks:ssä, kun heidän maksansa petti äkillisesti.

Varoituksena sanottakoon, että luontaistuotteet luetaan elintarvikkeisiin, eikä niitä valvota etukäteen. Monissa luontaistuotteissa käytetään kasvien aineosia ja useassa sadassa kasvilajissa tiedetään olevan maksavaurioita aiheuttaivia aineosia. Tällaisia ovat mm. rohtovirmajuuri ja raunioyrtti.

Herbalife tuotteista jäi selvittämättä, että mitkä aineosat niissä vahingoittaa maksaa. Yhtiö kun kieltäytyi kertomasta tuotteiden tarkkaa sisältöä.

Helsingin-Sanomien verkkosivustolta löytyy lisää tästä tutkimuksesta.Kuva on täältä.

Kaikki myrkyt kulkevat maksan kautta ja se toimii ikään kuin suodattimena, joten varjele maksaasi kaikilta ylimääräisiltä ja tuntemattomilta myrkyiltä.