Tuo kukkakuvioponchon haaste otettiin siis mukisematta vastaan. Tiitsa ja Leena virkkailevat kanssani samalla ohjeella ponchoa. Katjuska taas empi itse aloittaa virkkaamista ja delekoi homman sisarelleen, joka näemmä tekee nänelle huivin. Huomaan, että Tiitsa ja Leena tahoillaan virkkaa ahkerasti ja ovat siinä määrin harjaantuneempia käsityöihmisiä kuin minä.Heiltä on pikapikaa valmistunut monta palaa, joten hopi, hopi Tarjuska... Illalla tuli pienoinen pakko saada aikaiseksi edes pari uutta palaa, etten tipu kärrynpyörästä kuin eno veneestä.

Pikkuhiljaa työ alkaa mennä jo rutiinilla. Tosin välillä huomaa kiinnittäneensä kukkapalan väärin ja ei kun korjaamaan. Pitää minunkin antaa todistusaineistoa tästä:

95021.jpg

vain neljä palaa ja etupuolikas on valmis

Tässä siis on haastetta kerrakseen. Viikonlopuksi lähden maalaismaisemiin ja virkkuutyö matkaan. Eri asia on sitten, että ehtiiköhän siellä mitään käsitöitä tekemään. Kolmatta tuntia autokyydillä perille, mutta tokkopa autossa aivan mukavinta on kasata kukkia. Meillä on kyytiporukkaa mukana, joten luulen matkan kuitenkin kuluvan rupattelun merkeissä.

Viikolla oli Helkan päivät ja lauantaina meidät on kutsuttu mökkinaapuriin nimipäiväkekkereille. Orvokkiamppeli on ostettu sankarille. Mökkinaapuristossa meillä on tapana pitää kaiken maailman kissanristiäisiä. Pitkä talvi takana päin ja maaseudun rauha vaihtuu "muuttolintusten" paluuseen. Siksi kai naapuritkin haluavat useimmin kommunikoida toistensa kanssa. Vietetään nimppareita ja synttäreitä, kutsutaan toisia muuten vain kylään ja saunomaan, lettukesteille ym. Kivaahan se on. Minulla on vanha piimäkakun ohje. Naapurini on aivan "hulluna" tuohon kakkuun. Monesti sitten leivon tuota kakkua ja soitan ja kysyn: "Tuoksuuko teille asti? Meillä olisi nyt sitä piimäkakkua, haluatteko tulla päiväkahville?" Yleensä ei tarvitse kahta kertaa houkutella, vaan ollaan jo sillä siunaamalla pyörän päällä tai tassuttelemassa meille päin. Taidanpa antaa teillekin pienen makunautinnon tästä vanhanajan "perintö"-kakusta.

PIIMÄKAKKU

1½ kkp piimää (1½ dl)

2 kkp sokeria

1 kkp rasvaa 1kkp (100g )

rusinoita

1 muna

3kkp vehnäjauhoa

1 tl kaardemummaa

2 tl soodaa

Kaikki aineet sekoitetaan kulhossa puuhaarukalla tai muulla kapustimella. Teen taikinaa 1½ kertaisen ohjeen, jotta se mahtuisi normaaliin rengasvuokaan. Tällä ohje riittää pieneen rengasvuokaan. Kahvikupin sijasta voit käyttää desimittaa ja suhteutus pysyy samana. Aineita ei siis tarvitse vatkata vatkaajalla vaan sekoittaa vuorotellen aineosa kerrallaan. Jauhojen joukkoon lisätään ruokasooda (älä käytä leivinjauhetta!) Rasvaksi sopii myös pullorasva, esim. Flora gulinesse( älä käytä Oivariinia). Sulata rasva, jos käytät kiinteätä leivontarasvaa. Voitele vuoka, korppujauhota ja taikina vuokaan ja paistumaan. Paista kakkua uunissa 180 asteessa, n. 1 tunti. Kakku on mehukasta ja maukkaan makuista, eikä tyypillistä maustekakkua kun siinä on mausteena vain kaardemummaa.

Kokeile ja nauti! Pääset päiväkahvimme tunnelmaan.

95027.jpg

Nammm...suussa sulavaa piimäkakkua