808010.jpg

Tänään kävimme ostosreissulla Hongkongissa ja matkalla sinne havaitsin Fallkullan pellolla ihmisiä noukkimassa auringonkukkia. Päätimmekin ostaa kaupasta puukon ja paluumatkalla noukkia niitä kukkia omaksi iloksemmekin. Kaupunki on istuttanut auringonkukkia, herneitä sekä pellavaa asukkaiden silmien iloksi ja noukittavaksi. Tosin niitä ei saa noukkia myyntiin, eikä mielin määrin, vaan kohtuullisesti omaan käyttöön. Huomenissa voimme sitten ehkä mennä katsastamaan onko herneitä vielä saatavilla.

Nyt kesälomaan ja mökin kukkaloistoon:

808043.jpg

Alkukesästä ostin pari Karjalanneitoa mökille. Toinen on tässä saunan ikkunan edustalla ja toisen laitoin huussin oven pieleen. Tosin joku ihmetteli, että eihän vessaan tarvitse mitään kukkia laittaa, mutta mielestäni sielläkin voi olla kaunista. Huussin sisäikkunalla on sitten pienissä ruukuissa saintpaulinoita, jotka ovat kyllä ihan tekokukkia. Nämä pelakuut sain kaupantekijäisiksi kukkakauppiaalta torilla, kun ostin mummonmökin punaiset pelakuut. Nyt vasta nämäkin innostuivat kukkimaan. Ehkä syy lienee ilmoissa, joita ei ole oikein loma-aikaan pidellyt.

808058.jpg

...pelargoniat on mummon akkunalla...Punaistet pelakuut kuuluvat mielestäni mummonmökin ikkunalle. Tosin on harmillista, että niistä ei ole iloa enää seuraavalle kasvukaudelle. Eihän kaupunkilainen voi niitä oikein missään säilyttää talven yli ja niin on sitten joka kesä uhrattava kolmeen kukkalaatikkoon eli kolmen ikkunan kukkiin iso summa.Kukkia kun tarvitaan 15-18 kappaletta niihin.

808066.jpg

Tässä kukkii kultahelokki. Onneksi tänä kesänä kukat ovat saaneet rauhassa kukkia. Toissa vuonna kun ostin kukat paikallisesta puutarhasta ja istutin ne maahan, niin pienen poissa olon jälkeen palattuamme, kukista ei ollut mitään jäljellä, kuin poikki nakerretut varret. Myyrä-paholainen oli ollut asialla.Myyriä kun ei onneksi ole tänä kesänä juurikaan näkynyt.

808080.jpg

Tämä kaariportti on mieheni tekemä ja viime kesänä istutimme jalokärhöjä sen reunoille. Tämä kärhö on glematiksen risteymä. Siinä on neljä terälehteä kukassa, kun niissä aidoissa on kuusi. Kärhöjähän on vallan montaa lajia.Toisella laidalla kiipeävä varsi on jäänyt melko lyhyeksi, mutta eiköhän sekin siitä jaksa ponnistaa ylöspäin.

808086.jpg

Tämä mahtava humaportti jakaa pihapiirin ja ns. autopaikan, jotta voimme rauhoittaa pihan autoilta. Eräänä myrskyisenä iltana loman aikana, huomasimme että portti oli kaatumispisteessä. Mahtava vesimäärä ja painava kasvusto eivät enää jaksaneet pitää metallista porttia pystyssä. Onneksi mies sai vedettyä sen takaisin pystyyn ja tuettua, että ei kaatunut kokonaan. Tosin samaisen yön jälkeen aamusella ihmettelimme, että valurautagrillimme oli pitki pituuttaan pihamaalla sekä paina kaasupullo kaatuneena. Ensin kyllä tuli mieleeni, jos otso olisi käynyt käpälöimässä tai hirvi peijaisilla. Kuitenkin uskoimme jonkun "trombin" iskeneen siihen.

808098.jpg

Tällaista kuunliljaa kasvaa mökkimme oven pielessä. Lisäksi siinä on pikkusydäntä, joka kuunliljan kukkiessa jää kyllä aika piiloon reunustalle. Kuunliljojen tyvessä istuu miehen synttärilahjaksi saama koristeinen "vahtikoira", mutta moneen kertaan kesässä koiraa pitää siirtää kauemmas seinästä, kun kukat rehoittavat niin, ettei haukkua näy lehtien alta ollenkaan.

808100.jpg

Viime kesänä ostin maanpeiteruusuja, mutta istutin niiden tyveen amppeliruusun, jotta se säilyisi talven yli. Tosin nyt en tiedä onko tämä ruusu sitä maanpeiteruusua vai amppeliruusua, sillä ne ovat niin saman näköisiä. Maassa näkyi vain yksi juurakko vai ovatko ne jotenkin risteytyneet. Annoin tämän kuitenkin kasaa siinä maanpeiteruusuna.

808106.jpg

Tänä kesänä ovat ruusuni aika heikosti nousseet. Tämän vaalean punaisen ruusun bongasin viikko siten ruusupenkistä. Penkissä pitäisi kasvaa tumman punaita ruusua sekä keltainen ruusu, mutta niiden kukinnoista ei ole vielä tietoakaan. Tämä on ainoa ruusu, joka on noussut kukkaan...ja ihan mun värinenkin.

808114.jpg

Ostin vuosia sitten joltain kirppismyyjältä pienen taimen angervoa. Tämä on rusopajuangervo. Nyt se on kasvanut vallan korkeaksi ja marjapuskani häviää kohta sen pimentoon. Tähän pensaaseen tulee ihania pehmeitä tähkämäisiä kukintoja. Täytyy ehkä siirtää se parempaan paikkaan. Aina istuttaessa ei tajuakaan kuinka kukat ja pensaat leviävät ja kasvavat isoiksi.

808164.jpg

Nyt alkaa jotenkin näyttämään siltä, että pihamaallani kasvaa ainoastaan pinkkejä kukkia. Tosin niin ei ole, mutta nämä kukat kai ovat sitten parhaiten vain kukkineet. Tosin niitä keltaisiakin kukkia on esitettävissä. Tässä on ruusmalvaa.

808169.jpg

Onkohan tämä sitten tarhapäivänliljaa. Äiti puhui ruso- tai ruskopäivänliljasta. Tämä lilja on yli 50-vuotta vanhaa ja on mummon kotitalon perennoita. Se kasvoi mummon kuoltua hänen haudallaan, mutta kun kukat olivat niin korkeita, niin läheiset halusivat sinne matalampaa kukkaa ja äiti kysyi, jos haluan tätä mökille. Toki halusin, sillä sehän on osa "perintöä". Siinä elää osa mummoa.

808176.jpg

Nämä kukat ovat ehkä niitä odotetumpia kukkia. Mökin kulmalla kasvaa valkoista, punaista ja vaalenpunaista sekä pinkkiä pionia. Tänä vuonna ei näkynyt yhtään niitä punaisia ja oli muutama valkoinen, yksi vaalenpunainen ja pari pinkkiä. Tässäkin kukassa on jännää punaraitaa pilkottamassa kukan terälehdillä.

808177.jpg

Väristä poiketen tässä on hieman oranssisävyistä värililjaa. Tosin joku "jäärä" on käynyt niidenkin lehtiä nakertamassa. Takana kukkii keltaisenaan tummaa tulikukkaa.

808181.jpg

Tässä on lisää liljoja. Onhan mulla ihan oma liljapenkkikin ja siinä on iristä sekä varjoliljaa ja jokunen erilainen liljakin, mutta niiden kukinta on ollut jo aiemmin kesällä.
Siitä se on kivaa mökilläkin, että aina on jotain kukkaa kukassa. Onneksi kaikki kukkivat hieman eri aikaan, niin pihapiiri pysyy piristävän näköisenä. Viimeisimpänä kukkivat sitten kultapallot ja kutapiisut.
Tässä tätä kesäistä puutarhaani hieman teidänkin silmille katseltavaksi.