Ajattelin tässä hieman opastaa niitä blogi-ihmisiä, jotka eivät omien sanojensa mukaan osaa virkata mitään ja ketään ei ole opettamassa heitä. Moni oppii tämä varmasti aika helopolla. Näistä on hyvä aloittaa virkkausharrastus. Novitan sivustolla on verkkoponchojen ohjeita eri langoilla tehtyinä ja niitä voi tietenkin soveltaa siten, että jättää tuon neuloksen pois tai neuloo vain muutaman sentin. Ohjeet ja langanmenekin sekä puikko ja koukkusuositukset löytyvät ohjeista. Lisäksi sivustolla on perusneulonnan ja virkkausen lyhenteiden merkitykset neuvottuina mitenkä ne tehdään. Viivin virkkausnetistä löydät myös kuvasarjan sekä videopätkän, jossa neuvotaan eri silmukoiden tekoa.

VERKKOPONCHO

Itse yleensä neulon muutaman senttiä sukkapuikoilla tai lyhyellä kierrepuikolla alkajaisiksi. Nyt kuitenkin aloitin tämän ketjusilmukoista, josta on helpompi aloittelijankin jatkaa. Käytin tähän ponchoon nauhalankaa ja koukkua nro 8. Voit valita haluamasi langan ja katso ohjeesta koukkusuositus, ohuemmalle langalle ohuempi koukkukin. Normaalisti olen tehnyt kouluilla 3½-5.

1. Ensin tehdään silmukka langasta eli lankalenkki, joka kiristyy vetäessä toisesta langasta.

183819.jpg

2. Luodaan 60 ketjusilmukkaa. Katso kuvasta kuinka lanka koukutaan koukun ympärille ja vedetään jo tehdyn silmukan läpi ja näin jatketaan kunnes olet tehnyt haluamasi määrän silmukoita.

Edit 1. Lisään vielä ohjeeseen, että ketjusilmukkamäärällä on merkitystä tuossa aloituksessa siinä määrin, että se ratkaisee ponchon koon. Jos teet aikuisen ponchoa ja ohuemmasta langasta, niin virkkaa ketjusilmukoita esim. 70 tai alle, mutta parillinen luku. Katso yllä olevasta Novitan linkistä vähän osviittaa minkälaisella langalla ja koukulla saadaan oikean kokoinen. Tietenkin myös käsialallakin on hieman merkitystä ja myös koukun koolla. Isompaa työtä saadaan myös aikaiseksi isommalla koukulla eli normaalipaksuisella langalla voit käyttää esim. koukkua  nro 5.

183822.jpg

3.Kerroksen lopussa eli kun olet virkannut sen 60 ketjusilmukkaa tai haluamasi määrän, sulje kerros piilosilmukalla. Vie koukku ensimmäiseen ketjusilmukkaan ja vedä lanka sen läpi sekä samaten koukulla olleen silmukan läpi. Ketjusilmukat muodostavat renkaan.

183824.jpg

.183826.jpg

4. Virkkaa toisella kerroksella aina seitsemän ketjusilmukkaa ja liitä ne kiinteällä silmukalla joka toiseen ensimmäisen kerroksen ketjusilmukkaa. Kiinteä silmukka: Laita koukku ensimmäisen kerroksen ketjusilmukkaan ja kierrä lanka koukulle ja sitten vedä lanka ketjusilmukan läpi ja vielä kierrä lanka ja vedä koukulla olevien kahden silmukoiden läpi (Toivottavasti meni oikein). Toista ketjusilmukkakaaria joka toiseen ketjusilmukkaa liittäen, niin että kerrokselle tulee yhteensä 30 (tai puolet ketjusilmukkamäärästä eli siitä mistä aloitit) ketjusilmukkakaarta.

183828.jpg

5. Lopeta kerros piilosilmukkaan eli vedä lanka viimeisen silmukan ja koukulla olevan silmukan läpi.

183832.jpg

6. Kapua koukuten ensimmäisen ketjusilmukkakaaren keskelle: Vie koukku kaaren taakse ja vedä lanka koukulla olevan silmukan läpi. Sitten vie koukku ketjusilmukkaaren ediste ja vedä lanka koukulla olevan silmukan läpi ja veilä kerran takakautta ja näin olet kivunnut kaaren laitaa ketjusilmukkaaren keskiosaan. Näin tehdään aina kerroksen alussa, kun rivi vaihtuu.

183838.jpg

183841.jpg

7. Toinen kerros: Luo edelleen seitemän ketjusilmukkaa kaareen ja kiinnitä se kiinteällä silmukalla ketjusilmukkakaaren alakautta koukkuamalla kiinteällä silmukalla kaaren keskiosaan (älä pujota koukkua ketjusilmukkaan, vaan koukkua kaaren alta).

183842.jpg

8. Lopeta kerros laittamalla koukku kerroksen ensimmäisen silmukan kohdalle eli liitoskohtaan silmukan läpi piilosilmukalla eli langanveto liitoskohdan silmukan ja koukulla olevan silmukan läpi. Jatka taas kipuamalla kerroksen ensimmäisen ketjusilmukkakaaren keskiosaan aiemmin antamani ohjeen mukaan.

183843.jpg

Jatka ketjusilmukkaarien tekoa niin kauan, että poncho on saavuttanut halutun pituuden. Itse virkkaan ranteeseen asti. Huomio kuitenkin, että työ päätyttyä ketjusilmukkakaariin tehdään vielä hapsut.

183846.jpg

183847.jpg

9. Lopuksi leikkaa hapsut. Itse teen napsut noin neljänkymmenen sentin mittaiseksi. Helpommin hapsut saa leikattua mittaamalla ensin mallihapsun. Sitten etsitään kirja tms. jonka ympärysmitta on sama kuin mallihapsun. Lankaa kieputetaan kirjan ympäri ja leikataan auki kieputusaloituskohdan laidasta. Näin sinun ei tarvitse mitata koko määrää hapsuja. Makuasia tietenkin on kuinka pajon hapsuja käytät per kaari. Itse pidän tuuheammasta, joten tätä paksumpaa nauhalankaa käytän 4 hapsua, mutta normaalilankaa käytän 5-6 lankaa per hapsu.

183848.jpg

10. Näytän tässä vaiheessa miten sitten lopussa tuo hapsutus tapahtuu. Aseta hapsulangat alla olevan kuvan mukaan ja vedä langan päät lankalenkin läpi kiristäen. Toista näin kunnes kaikissa kaarissa on saman verran ja saman pituisia hapsuja.

183849.jpg

183850.jpg

Eihän se niin vaikeaa ollut...vai mitä? Sinä osaat ja sitten teet tusinoittain noita ponchoja, niin kuin moni muukin.

Joskus pitää sitten omaa työtään niin itsestään selvänä ja menee rutiinilla, että ihan miettii mitenkäs se ohjeessa pitäisi sanoa....tulikohan oikein mainittua. Toivotaan, että ymmärrätte ja kysykää jos ette ymmärrä.

HAASTE:

Nytpä keksikin, että haastan kaikki jotka eivät ole tehneet yhtään verkkoponchoa tai eivät osaa virkata, mutta haluaisivat...mukaan verkkoponchohaasteeseen. Kuinkakohan monta verkkoponchoa saatte aikaiseksi? Nyt teillä on tilaisuus: Tanja (Anni-Tannin elämästä) ja Lastenleipuri mukaan haasteeseen....