71656.jpg

TOFFEEKAKKU

Tässä syntymäpäiväkakkuni ohje. Kakun paistoon tarvitaan halkaisijaltaan 24 cm irtopohjainen vuoka.

Leikkaa kakkuvuoan pohjalle leivinpaperia, jonka reuna ylittää vuoan pohjaosan ja loppu jää reunan sekä pohjan väliin. Voitele reuna esim. juoksevalla rasvalla tai öljyllä.

Kakkupohjan paisto 175 asteisessa uunissa alatasolla, noin 20 minuuttia.

kakkupohja:

2 munaa

1dl sokeria

1dl vehnäjauhoja

kostutus:

½ dl maitoa

1 rkl sokeria

päälle:

2 dl kermaa

2 dl vaahtoutuvaa kastiketta

1 purkki kermaviiliä

5 liivatelehteä

tilkka maitoa

koristeluun:

tyrniajuhetta, hedelmiä koristeeksi, marsipaani kukkanen ja esim. kaakaojaouhetta

valmistus:

Kakkupohjaa varten vatkataan kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisätään vehnäjauho kevyesti sekoittaen seokseen. Taikina kaadetaan leivinpaperilla pohjustettuun irtopohjavuokaan ja paistetaan kypsäksi.

Valmis kakkupohja kostutetaan maito-sokeriseoksella.

Liivatelehdet laitetaan likoon kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Kerma vatkataan vaahdoksi. Voit käyttää kerman sijasta kevyempää vaihtoehtoa esim. Flora Vispiä (20% rasvaa). Vatkaa myös vaahtoutuva kinuskikastike. Ohjeessa käytetty Iso Mitta kinuskikastiketta, joka on litran pakkauksessa ja lähinnä suurtaloustuote. Ehkä ohjeeseen käy myös muutkin kinuskikastikkeet, joita ei tarvitse vaahdottaa.

Vatkattu kerma ja kinuskikastike yhdistetään kevyesti sekoittaen. Joukkoon lisätään purkki kermaviiliä. Maitotilkka kiehautetaan ja siihen lisätään liotetut liivatelehdet, joista puristetaan vesi pois. Sekoitetaan liivatteet nopeasti maitotilkkaan. Seisota hetki ja lisää ohuena nauhana kermakinuskiseokseen.

Peitä kakku kelmulla tai foliolla ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään kolme tuntia, mielellään pidempäänkin. Irrota kakkuvuoan reunat ja vedä voipaperin kanssa kakku tarjoiluastialle, poistaen samalla irtopohjan kakun alta. Koristele kakku haluamallasi tyylillä ennen tarjoilua. Kakkuuni olen tehnyt marsipaaniruusun ja lehtiä. Sitä varten osta kaupasta pötköissä olevaa marsipaania. Pieni terttu viinirypäleitä laitoihin ja canderel-kaakaota siivilällä kakun pintaan. Toki voi käyttää muutakin kaakaota, mutta itse valitsin tämän koska siinä on hieman vähemmän kaloreita.

Sitten vaan kakku pöytään ja herkuttelemaan.