Viimeviikkoisen hammaslääkärikäynnin jälkeen aloin oikein todenteolla miettimään huuliongelmaani, joka oli ollut olemassa jo vuoden verran. Viime vuoden vaihteessahan minulla oli kolme peräkkäistä herpesvirusta, joihin yritin saada hoitoa, mutta ei oikein kukaan ollut kiinnostunut ongelmastani. Vasta siinä vaiheessa kun huuleni oli aika pahan näköinen ja hermosäryt kiusasivat päänupissa,  sain vihdoin nefrologian polilta apua eli estolääkityksen vaivaani. Herpes kyllä parantui, mutta huuleen kehittyi ikävän näköinen ihovaurio.

525511.jpg

Tällainen huuleni oli pitkään viime keväänä. Kun nyt tarkemmin ajattelen tuota ihovaurion paikkaa, niin se ei olekaan aivan samalla kohtaa, vaan hivenen keskemmällä. Mietin viikolla, että elämä tulee hankalaksi, jos hoitohenkilökunta ei suostu hoitamaan huultani hammaslääkärissäkään herpeksen pelossa. Niinpä päätin, että etsin googlettamalla tietoa huulivauirosta ja löysin sivun, jossa kerrottiin aurinkokeratoosista, joka aiheuttaa elinsiirron saaneilla mahdollisesti okasolusyöpää ja voi hoitamattomana lähettää etäpesäkkeitä.

Niinpä päätin tiistaina soittaa Meilahden poliklinikalleni, jotta saisin tukea epäilylleni ja lähetteen mahdolliseen tutkimukseen. Aivan toivotonta. Parikymmentä minuuttia meni soittoyrityksessä. Välillä polilla ei kukaan vastannut  ja jossain vaiheessa keskus sanoi, että numero on varattu. Hämmästelin ja sanoi, että jos heillä on kokous, mutta eivät oleet ainakaan ilmoittaneet kokouksesta osastolta. Lopulta oli pakko keskeyttää soittoyritys, sillä oli lähdettävä koulutustilaisuuteen kaupunkiin. Jätin soittoyrityksen seuraavalle päivälle. Keskiviikkona yritin tuskaisesti jälleen soittaa, mutta ketään ei vastannut. Lopulta keskuksen kautta pääsin eli noin 20 minuutin yrittämisen jälkeen. Hoitaja lupasi kysyä lääkäriltä asiastani ja ilmoittaa minulle sitten sen jälkeen. Soitto tulikin varsin pian, että haluavat nähdä ihovaurion ensin. Sain tälle päivälle aamun ensiajan. Mikä helpotus, ettei taas joku sanonut, ettei johdu maksansiirrosta ja että pitäisi mennä terveyskeskukseen. Tulostin tälle päivälle mukaani varmuudeksi tuon ylläolevan kuvankin. Lääkäri oli vahvasti sitä mieltä, että ei vaikuta, että kyseessä olisi mikään herpes ja hänen mielstään tuo ylimmäinenkään ei vaikuttanut ihan tavalliselta herpekseltä. Hän lupasi laittaa tänä päivänä lähetteen Ihotaudeille, josta pitäisi tulla kustu ensiviikolla ja jos ei kuulu, niin pitäisi soitella sinne tai omalle polille.

1498098.jpg

Ei tuosta ihan selvää saa, mutta alahuulessa,  tuon ihovaurion alla, on ns. ihosarvi, joka on kummasti kuroutunut. Sitten sen näkee, kunhan pääsen asiantuntioiden pakeille, että mitä siinä on. Hieman kyllä arveluttaa ja se on kipeä, juuri se kuroutunut alalaita. Toivottavasti ei ole mitään vakavaa.

Edit (26.4.2008):

Onneksi pystyin sentään jättämään asiakaspalautteen poliklinikalle. On ihmeellistä, jos kirjatulla soittoajalla, ei voida ottaa puheluita vastaan ja potilaat eivät näin ollen saa ollenkaan yhteyttä poliklinikalle ja joidenkin täytyy jopa lähteä kotoaan sairaalaan selvittämään asioitaan, kun puhelimitse eivät saa yhteyttä. Eihän näin voi olla...mitenkköhän muilla poliklinikoilla mahtavat asian järjestää? Tämä ongelma kun on ollut jo vuosikausia tiedossa, mutta sille ei voi mitään. On aika ihmeellistä. Muistan kuinka jo n, 15 vuotta sitten jouduin merkanttikoulussa ollessani soittelemaan puhelinautomaatista poliklinikalle ja kolikot ropisivat automaattiin sillä aikaa, kun keskus yritti turhaan yhdistää. Näyttää siltä, ettei noilta ajoilta ole pystytty tekemään mitään parannuksia, asian suhteen. Ihmettelen, ettei voi olla käytössä mitään puhepostia tai vastaaja-automaattia, jonne voi jättää viestinsä, ei ole resursseja muka purkaa sellaisia. Pitäähän potilaiden hoitopaikkaan sentään yhteys saada. Katsotaan, saadaanko palautteella mitään aikaan.