Varmaan jo joku on käynyt kuikuilemassa, että missäs se Tarjuska luuraa? Eilinen päivä meni sitten hyvinkin tarkkaan marjamehujen keitossa. Puolilta päiviltä kaivoin talvisäilöstä mehumaijat ja sitten vaan mehun keittoon. Aloitin mehustamisen punaherukoista ja vadelmista. Yhteen mehumaijalliseen punaherukoiden joukkoon laitoin pari-kolme litraa vadelmia. Viime vuonna ostin kirppistienistirahoilla teräksisen Hackmanin Mehumaijan. Onneksi, sillä aiemmin lainasin aina äitimuorin Mehumaijaa, mutta usein sen totesin olevan jollain muulla sisarellani käytössä kun olisin itse sitä tarvinnut. Nyt on hyvä, kun on oma ja aina tarvittaessa saatavilla. Lisäksi ostin jokunen vuosi sitten SPR:n kirppiksen lopetettua edullisesti emalisen mehustimen. Se on kyllä paljon pienempi, mutta lisänä oivallinen ja jouduttaa mehun höyrytystä mukavasti. Minä en viitsi lisätä sokeria höyrytysvaiheessa, sillä tuntuu että se menee hukkaan sen kaiken mössän joukossa. Mittaan höyrytetyn mehumäärän kattilaan ja lisään sokeria n. 500g marjalitaraa kohti. Meillä ei ole taloyhtiössä kylmäkellaria ja jää-viileäkaappiin ei sellaisia määriä mehua mahdu, joten pullotan mehut muovipulloihin ja pakastan ne. Marjamehun sain keitettyä  klo 0:45 ja pullot pakkaseen klo 01:20. Aika pitkä työpäivä pelkkien mehujen kanssa. Tosin välillä kävin kaupassa ja tyttären luona pikavisiitillä. Puhaherukka-vadelmamehua sekä mustaherukkamehua on säilössä talven janoisia päiviä varten yhteensä n. 27 litraa. Luulisi riittävän. Hintaa yhdelle marjalitarlle tuli n. 2.50 euroa.

140176.jpg

Huuhdo marjat ja laita mehustumaan Mehumaijaan

140178.jpg

Kaada muutama ensimmäinen kannullinen takaisin mehustimeen, jotta mehu irtoaa paremmin marjoista

140181.jpg

Mittaa höyrystetty mehu kattilaan ja lisää sokeria 300-500g mehulitraa kohti

140182.jpg

Kiehauta marjamehu ja sekoita, ettei sokeri hyytelöidy tai pala kattilan pohjaan. Kuori vaahto keitetyn mehun pinnalta

140184.jpg

Pakastaessa mehut jätä pullottaessa vähän ilmatilaa. Säilöessä mehua lasipulloihin, niin kuumenna pullot uunissa ennen täyttämistä ja pullota mehu kuumiin pulloihin. Kiehauta korkit vedessä.

Nauti mustaherukkamehusta vuoden jokaisena päivänä ja talviflunssien aikaan kuuma mehu tekee poikaa.

Eipä se eilinen päiväkään siis ihan hukkaan tainnut mennä.