Viime viikolla ihmettelin monen kuvaamani niittykukkasen nimeä. Kouluaikoina niitä piti opetella ulkoa, mutta eiväthän ne enää ole muistissa pysyneet ja tokkopa niihin kaikkiin on edes törmännytkään. Mökiltä löysin joskus kirpparilta ostamani "koulun värikuvakasvion", josta oli monin verroin hyötyä kasvien tunnistamisessa. Viikonlopulla löytämäni kelta-apilakin oli helposti tunnistettavissa kirjasta. Nämä vanhat kirjat voivat olla mukavia aarteita tänä päivänä.

1800582.jpg

Kirjasta tulivat ihan omat kouluajat mieleen. En ole varma, vaikka itsellänikin olisi joskus ollut tällainen kasviokirja. Tuon kirjan painos on vuodelta 1967 eli samoihin aikoihin olen ollut oppikoulussa aikoinaan.

Kesälomalla bongasin kirppiskauppiaalta vanhan käsityökirjan. Ensin hän yritti myydä sitä tosi vanhana kirjana, mutta painos paljasti kirjan olevan myöskin 60-luvulta. Kirjassa on aivan perustietoutta käsitöiden alkeista.

1800594.jpg

Jotenkin tuon kirjan nimi hieman töksähti, sitä tavatessani. Kirjassa oli neuvottu erilaisten käsipistojen nimiä ja tekotapoja. Siihen aikaanhan vielä tehtiin ompeleitakin vielä suurilta osin käsin, kun koneet eivät olleet vielä niin kehittyneitä ja monipuolisia. Muistui kirjastakin ne kansakoulun käsityötunnit mieleen, kun käsin piti kursia yhtä sun toista ja itselläni ei silloin ollut oikein käsityötaidot hanskassa. Opettajahan joutui kolmannella luokalla kansakoulua tekemään mollamaijanikin loppuun, kun itse en sitä osannut ja itkun kanssa sitä väänsin. Enpä paljon kehujakaan saanut muuton jälkeen kansakoulun viidennellä, kun uuden koulun opettaja haukkui lyttyyn tekemäni puolihameen. Onneksi nämä kokemukseni eivät ole onnistuneet tappamaan kokonaan käsityöinnostustani. Olempa vielä nuorempana käynyt monen vuoden ajan  Työväenopistolla pukuompelukurssilla, ompelemassa monen moista vaatetta itselleni ja lapsilleni. Siellä syntyi villakangastakkia, poplaria, housuja, hameita, paitapuseroita, kastemekkoja ym. Nyt on kone ollut lähinnä korjausompeleita varten, sillä en oikein kipeän selkäni kanssa jaksa kumarrella piirtämässä kaavoja ja ompelemassa. Eihän sitä kyllä koskaan tiedä ja ihan huvin vuoksi oikeastaan tuon kirjankin ostin. Siinä on kyllä muutakin kuin ompeluohjeita. Löytyy tietoa myös lapasten peukaloista sekä sukan kantapäistä. Ehkäpä noita vanhoja kirjoja kannattaa hieman silmäillä kirpputoreilla jatkossakin.