Kuinka moni noteerasi tänään kansainvälisen maksapäivän? Huomenna voi olla mediassa esillä ja ainakin radiosta kuulee aamupäivällä Prof. Höckerstedtin ja maksansiirronsaaneen Maija Hämäläisen viiden minuutin haastattelu. Haastattelu löytyy myös yle-areenalta.

Ainakin täällä mainostettiin maksapäivää:
* Kauppalehti
* Ruokala.tv
* Vaasanseudun Munuais- ja maksayhdistys (Vamusi)
* Verkkoklinikka

Itse olin nelisen tuntia keskusjärjestömme eli Munuais- ja maksaliitto ry:n uudella toimistolla, avointen ovien päivässä, jota vietettiin kansalisen maksapäivän merkeissä. Meille se merkitsi tiedon saantia, siitä että miksi "Maksansiirtojen tarve kasvaa Suomessa" sekä kuinka "Rasvamaksa on jo neljäsosalla aikuisväestöstä".

1572397.jpg

Tuntui aika uskomattomalta, että maksansiirtojen tarve on kasvanut noin viidelläkymmenellä prosentilla maksasairauksien lisääntymisen myötä. Maksasairaudet ovat lisääntyneet ylipainon, sekä diabeteksen aiheuttaman rasvamaksan sekä hepatiitti C:n ja alkoholimaksakirroosin vuoksi. Sairauksien kokonaismäärä lisää myös maksasyöpiä, joka yhä useammin ilmenee jo sairastuneessa maksassa.

Suomessa on tehtiin viime vuonna 53 maksansiirtoa ja nykyisin siirtojen tarve olisi n. 70. Muissa pohjoismaissa, kuten Ruotsissa ja Norjassa tehdään maksansiirtojea huomattavasti enemmän, väestöön nähden  kuin meillä.  Professori Höckestedt tähdensi, että kaikkialla maassa pitäisi olla samat mahdolliset hoitoihin, asuinkunnasta riippumatta.

Hepatiitti-C: tä esiintyy Suomessa 20.000-30.000 henkilöllä. Aika hurja määrä ja ne kehittyvät ehkä 15-20-vuodessa, maksakirroosi asteelle.

Alkoholimaksasairauksiin kuolee vuosittain yli 1000 henkilöä ja määrä on lisääntyvä. Näistä alkoholimaksasairasta pääsee maksansiirtoon noin 6-7 henkilöä vuosittain ja heidän elinennusteensa ovat yhtä hyvät kuin muillakin siirron saaniella, kun he ovat jättäneet alkoholin siirron jälkeen. Tähän ryhmään kuuluvat käyvät läpi tarkan seulan ja kriteerit, ennen elinsiirtoa.

Professori kertoi myös tuntemattomasta syystä tehdyistä maksansiirroista eli äkillisestä maksantoiminnan pettämisestä.
Nämä syyt ovat yleensä tuntemattomia.
- parasetamoli  (panacod ja panadol) ovat pitkäaikasesti käytettynä  eli 3g (4kk ja yli) tai suurissa määrin käytettynä  (20 mg/vrk) vaarallista maksalle.Lääkelaitoksen käyttöehdot lääkkeelle täältä. Maksansiirto-osastolla on kuulema lääke laitettu kokonaan pannaan.
-Jotkut antibiotit
-tubilääkkeet
-anatabus (Disulrifam)
-jotkut kipulääkkeet (Nimesuliidi)
-valkoinen kärpässieni (...siinä voi asiantuntijakin erehtyä eli luulla herkkusieneksi....voi tappaa jo pienissäkin annoksissa)
-Hivenaineet sekä luontaistuotteet. Turvallisina pidettiin niitä, joita myydään luontaistuotekaupoissa, jotka ovat tutkitusti puhdasta tuotetta. Jotkut tuotteet voivat sisältää epäpuhtauksia, joita saattaa olla vaikuttavissa aineissa ja niitä ei pidetä turvallisena. Lisäksi varoitettiin tuotteiden sekakäytöstä, jolloin joku henkilö voi syödä monia valmisteita samanaikasesti sekä lääkkeitä.

Uusista elimistä on huutava pula ja vuosittain kuolee 20-30 henkilöä elinsiirtoa odotellessa. Yksi syy voi olla keskus-sairaaloiden osalta, että eivät aktiivisesti ilmoita aivokuolemista tai kaikkia aivokuolemia ei todeta...sen tekee aina kolmas osapuoli eli puolueeton lääkäri.

Olettehan täyttäneet elinluovutuskortin!

1572486.jpg

Toinen lääkärin tietoisku käsitti RASVAMAKSASAIRAUKSIA, josta kertoi gastroenterologi Urpo Nieminen, Hyks:stä:

Tämä rasvamaksa on:

-RÄJÄHTÄVÄ TERVEYSRISKI-

Rasvamaksasairaudessa maksasoluihin kertyy rasvaa jopa 33% (kohtalaisen vaikea), jota terveessä maksassa on noin 5%. Rasvoittunut maksa voi olla suurentunut, mutta kirroottinen maksa pienenee.
Rasvamaksasairauden riskit ovat ylipaino, alkoholi, kakkostyypin diabetes sekä rasva-aineenvaihdunnan häiriö. Rasvamaksaan liittyy kirroosiriski ja kirroosiin syöpäriski. Jos maksaan ei ole tullut sidekudosta, niin maksa voi vielä toipua, kun rasva poistuu elimistöstä ja tilanne paranee.Painon pudotus on eduksi rasvamaksasairaudessa, mutta lääkäri mainitsi, että nopea painon pudotus voi olla jopa haitallista, kuten esim. 1,6 kg/viikko. Hoidoksi siis suositeltiin maltillista laihduttamista sekä liikuntaa ja alkoholin ym. maksamyrkkyjen välttämistä. Rasvamaksasairautta pidetään lähes oireetomana. Alkoholin ohessa, myös ei valvotusti valmistetut luontaistuotteet ovat vaaraksi. Ylipainon lisäksi myös aliravitsemus voi vaikuttaa rasvamaksan syntyyn, vaikka se tuntui niin oudolta. Jotkut lääkkeet  ja toksiinit voivat aiheuttaa myös rasvamaksaa.

Tietoa yllämainituista aiheista ja Maksapäivän lehdistötiedotteista löytyy Muslin sivustolta.

1572403.jpg
Veistos on "Merestä noussut"...Itä-Pasilassa. Tekijä: Kauko Räsänen, vuodelta 1953
...sopii muuten hyvin tähän vyötärönympärysteemaan sekä tähän painonhallintaan.

Naisten vyötärönympärysmitta pitäisi olla alle 80 cm ja miestin alle 90 cm. Mielestäni nämä mitat tuntuivat kyllä aika alhaisilta, sillä ite kotona mitatessani havaitsin olevan juuri "riskirajoilla", vaikka painoni on pudonnut runsaan vuoden aikana toistakymmentä kiloa ja housut tuntuivat tippuvan jaloista, kuin Nutrilett-mainoksessa. Kuitenkin painoindeksin mukaan olen normaalipainoinen.

Naisilla normaali painoindeksinä  (BMI) pidetään:

Painoindeksi   Painon määritys  
18,5 - 24,9normaali paino
25 - 29,9lievä lihavuus
30 - 34,9merkittävä lihavuus
35 - 39,9vaikea lihavuus
40 tai ylisairaalloinen lihavuus

Painoindeksi eli BMI = paino kiloina : (pituus metreinä x pituus metreinä)
Sydänliiton sivustolla voit mitata painoindeksisi ja katsoa kenelle se soveltuu.

PYRITÄÄN TÄHÄN! :

1572402.jpg

Maksapäivähän voi meillä kaikilla olla vaikka jokapäivä. Pitäkää huolta maksasta - se on elintärkeä.

Lisäksi saimme infoa munuaissairauksiin kattavasta munuaispotilaan oppaasta.

Tietoa rasvamaksasta-opas  taas löytyy täältä.