Itselleni ei tule enää Hesaria tietyistä syistä. Kuulin viikko sitten lehdessä olleesta artikkelista, päivälehden "Elämä ja terveys-osiossa" (26.5.2008).Otsikon nimenä oli: Suurkuluttajien Suomi voi hyvin huonosti. On tietenkin hyvä asia, että alkoholinkäytöstä ja niiden vaaroista puhutaan ja mietitään syitä ja keinoja. Artikkelissa mainittiin vähän alkoholia käyttävistä, joista osa siirtyy kohtuukäyttäjiin ja heistä taas osa siirtyy suurkuluttajiin. Suurkuluttajien määrän paisuessa, haitat kasaantuvat tähän ryhmään.

1621005.jpg

En rupea tässä paasaamaan alkoholin suurkulutuksesta enkä niistä haitoista. Olin hieman pöllähtänyt tämän viestin kuultuani, että Kansanterveyslaitoksen tutkimusprofessori Kalervo Kiianmaan mukaan maksakirroosikuolleisuus on tutkijoille keskeinen , alkoholin haitoista kertova mittari. "KUKAAN EI SAA KIRROOSIA, OLEMATTA ALKOHOLISTI".

Tuo tieto ei pidä ollenkaan paikkaansa. Onneksi Munuais- ja maksaliitto ry. otti asiaan kantaa, viimeviikon lehdessä. Liitto haluaa täsmentää, että kirjoituksessa tarkoitetiin nimenomaan alkoholimaksakirroosia. Suomessahan alkoholi on suurin kirroosin aiheuttaja, mutta tosi asiassa sen voi saada muustakin syystä kuin alkoholista.

Itse en ole ollut alkoholisti, enkä juurikaan käyttänyt alkoholia elämäni aikana. Oma sairauteni on autoimmuunitauti, joka on johtanut sappitiekirroosiin eli Primaariseen skleroivaan kolangiittiin (PSC). Toki itsekin olen saanut kuulla monesti, että kuinka paljon olet juonut ym. tai et oikein näytä alkoholistilta. Monet ihmiset leimataan syyttä, suotta alkoholisteiksi diagnoosin perusteella. Tosin mielestäni ei alkoholin takia, maksansiirron saaneitakaan pidä leimata, sillä se ryhmä, jotka siirron sen vuoksi saavat ovat käyneet pitkän ja vaikean tien, oman itsensä kanssa ja heiltä vaaditaan pitkää täysraittiutta, ennen siirtopäätöstä ja läheisten vankkumatonta tukea. Uudessa Elinehtolehdessä oli väitöskirjan tulos, jossa "Immuunijärjestelmän toiminta vaikuttaa alttiuteen saada alkoholin aiheuttaman maksavaurio". Maksakirroosi on korjautumaton vaurio. Maksakirroosiin sairastuu vain n. 15-25% alkoholisteista, joten alkoholin lisäksi täytyy olla muita yksilöllisiä tekijöitä, jotka laukaisevat vaurion kehittymisen.

Täältä voit käydä kuuntelemassa Sleepy Sleeprsin varoituksen sanat....Ettei kävisi niin kuin VÄINÖLLE.

Munuais- ja maksaliitto tähdentää, että monet maksasairaat pelkäävät leimautuvansa alkoholisteiksi, vaikka alkoholin käyttö ei liity mitenkään heidän sairauteensa.
Monet maksakirroosiin johtavat maksasairaudet voivat olla synnynnäisiä tai tuntemattomasta syystä johtuvia, ns. autoimmuunitauteja. Virushepatiitti johtaa kroonistuessaan myös maksakirroosiin. Kannanotossaan liitto tähdensi myös rasvamaksan syntyä. Aikuisväestöllä rasvamaksaa on jopa 20-25 %:lla. Ylipaino on yleisin rasvamaksan syy, mutta myös runsaan alkoholin käyttö. Noin 10%  rasvamaksa johtaa maksatulehdukseen, joka voi vuosien saatossa johtaa maksakirroosiin. Lisäksi tähdennettiin sitä, että vaikka rasvamaksa on selvästi elämäntapasairaus, niin siihen voi sairastua myös kuka muu tahansa, esim. raitis kuntoilija, jolla ei ole ylipainoa tai riskitekijöitä elintavoissaan.

Siis maksakirroosiin voi sairastua kuka tahansa muukin, kuin alkoholisti. Alkoholimaksakirroosiin voi omilla elintavoillaan vaikuttaa, mutta muuten maksakirroosin voi saada ihan kuka hyvänsä, jos elimistön immuunijärjestelmä niin päättää.

1621021.jpg

Luin myös Elinehtolehdestä, että elinluovutuskortteja on saatavilla 9. kesäkuuta alkaen kahden viikon ajan kauppakeskusten, baarien, kahviloiden , ravintoloiden, yliopistojen ja elokuvateattereiden Minimoi-ilmaiskorttien telineistä maan 25 suurimmassa kaupungissa. Jakelupisteitä on noin 400.
Allekirjoita elinluovutuskortti, säilytä sitä lompakossasi. Voit lähettää kortin myös kaverillesi.
Kortteja on edelleen jaossa myös apteekeissa sekä huoltoasemilla ja lääkäriasemilla. Voit tilata niitä myös täältä.
Lisäisin vielä, että ei kannata itse määritellä sitä, että kelpaavatko elimesi luovutettaviksi, vaan anna tohtorien se tulevaisuudessa päättää, sillä he osaavat arvioida luovutuskelpoisten elinten kunnon, sitten kun on sen aika. Pieni vaiva kirjoittaa elinluovutuskortti, kertoa omasta päätöksestään läheisille ja laittaa kortti lompakkoon.